Klädindustrin är en stor miljöbov, men det görs många försök att ta fram nya, mer miljövänliga material. En del av dem verkar riktigt lyckade.

För att ekologisk planetminska mänsklighetens klimatavtryck måste klädindustrin bli bättre på att använda material som belastar miljön mindre. De vanligaste materialen är idag bomull, som odlas med stora mängder vatten och bekämpningsmedel, och polyester. Polyester och andra syntetmaterial görs av olja, som helst borde ha stannat i jorden. Det går dock att återvinna plastmaterial och göra kläder av dem, så att välja kläder i återvunnen polyester är inte en dålig idé.

När det kommer till bomull bör man välja ekologiskt odlad sådan, eller ännu hellre andra material. Ett sådant material är Tencel, vars namn är varumärkesskyddat. Detta material är en sorts viskos, som görs av träfiber från eukalyptus. Eukalyptus är en av de mest lättodlade trädarterna, vilket gör att Tencel är ett material med framtiden för sig. Välj gärna kläder i Tencel, om du har möjlighet.

Sedan kan man ju alltid hoppas att gamla material som lin och nättelduk (gjord av fiber från nässlor) ska komma till heders igen. Visst vore det häftigt om man kunde klä sig från topp till tå i fibrer som har odlats i Sverige?