Fler söker på begagnade smartphones enligt Blocket och andrahands försäljningen ökar. Genom att haka på trenden att köpa och sälja begagnat värnar man om miljön samtidigt som man kan komma undan med en riktigt bra affär. Nu har även Apple själva börjat sälja så kallade ”renoverade” Iphones på den amerikanska webbplatsen.

Enligt Dagens Industri säger Blocket att de ser hur andrahands marknaden på smartphones ökar. Efter att Iphone 7 lanserades kan man se att det är många som vill byta upp sig och samtidigt vill få ut en bra peng för den gamla, men väl fungerade, telefonen.

Det är tydligt att äldre modeller snabbt tappar i pris, speciellt när en ny modell kommer. Redan nu finns det Iphone 7 på Blocket och utbudet har fyllts på av Iphone 6. Sedan påverkas priset självklart också av skick, tillbehör som ingår och om kvitto finns. – Linnéa Aguero, press- och pr-ansvarig på Blocket.

Enligt Apple själva så är livslängden på en Iphone ungefär tre år. Därefter kan man uppleva att telefonen börjar bli seg eller att det inte har samma batteritid som vid första tiden av användandet. Men för den som bara har använt sin smartphone i några år finns goda möjligheter för att lyckas s
älja den vidare. Man slipper då slänga telefonen, vilket ut miljöperspektiv är optimalt, samtidigt som man kan få in en extra slant för den gamla.

Apple hakar på trenden

Apple har tagit detta miljötänk och efterfrågan på begagnade mobiler till nästa steg. De har nu börjat sälja begagnade Iphones från sin Amerikanska webbplats och säger att telefonerna är ”renoverade” vid försäljningen. Som man skriver om på Computer Sweden är detta ett stort steg för företaget då de tidigare har vägrat att sälja begagnat, detta eftersom produkten är den viktigaste intäktskällan för företaget och billigare modeller skulle öka deras begagnade försäljning istället för den vanliga.